Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang? 1
Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang?
Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang? 2

8 januari 2025

Wanneer u uw kinderen naar een kinderopvang brengt, wilt u er zeker van zijn dat zij de aandacht krijgen die ze verdienen en nodig hebben. Gelukkig zijn daar de nodige wettelijke bepalingen voor, waarvan de belangrijkste de beroepskracht-kindratio. Deze wettelijke norm bepaalt hoeveel kinderen er aanwezig mogen zijn per aanwezige leider of leidster van een groep. In deze blog leggen we uit wat deze ratio precies inhoudt, hoe u de kindratio kunt berekenen, en waarom dit zo belangrijk is voor de kwaliteit van een kinderopvang.

Wat is de beroepskracht-kindratio?

De beroepskracht-kindratio (BKR), ook wel bekend als de kind leidster ratio, staat voor de verhouding tussen het aantal in te zetten beroepskrachten in de kinderopvang en het aantal aanwezige kinderen in een groep. Ofwel: het aantal kinderen dat aanwezig mag zijn in een stamgroep of basisgroep per pedagogisch medewerker. De kind leidster ratio verschilt, en daarmee het aantal beroepskrachten dat nodig is, is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de groepsgrootte.

Wettelijke ratio voor de kinderopvang

Een kinderopvang draagt de verantwoordelijkheid van uw kind wanneer deze aanwezig is op de kinderopvang. Kinderen moeten zich hier veilig voelen en de juiste aandacht krijgen wanneer nodig. Bovendien horen zij de ruimte te krijgen voor ontwikkeling, zodat de kinderopvang dient als goede voorbereiding voor de basisschool. Om de kwaliteit van zorg en aandacht op een kinderopvang te waarborgen, heeft de Rijksoverheid verschillende eisen gesteld waarin een opvang moet voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in verschillende wetten en besluiten, zoals de wettelijke beroepskracht-kindratio of kind leidster ratio. Deze staan namelijk in bijlage 1 van het Besluit kwaliteit kinderopvang.

Leidster-kindratio berekenen

Het aantal in te zetten beroepskrachten is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de groepsgrootte. Daarnaast varieert de ratio ook wanneer het gaat om gemengde leeftijdsgroepen, vergeleken met groepen waarvan alle kinderen dezelfde leeftijd hebben. Een simpele vuistregel is: hoe jonger de kinderen, hoe meer beroepskrachten er nodig zijn. Oftewel, een leidster mag minder jonge kinderen begeleiden dan oudere kinderen. Om het berekenen van de kindratio iets eenvoudiger te maken, heeft de Rijksoverheid de rekenregels voor u op een rijtje gezet. Deze regels zijn vastgelegd om een veilige leidster kindratio te kunnen berekenen.

Rekentool kindratio

Het berekenen van de kindratio kan soms lastig zijn, vooral als het gaat om gemengde groepen. Wilt u de kindratio berekenen, dan is een rekentool hiervoor onmisbaar. De leidster kindratio voor de kinderopvang kent veel voetnoten en uitzonderingen. De rekentool van de Rijksoverheid helpt u bij het nauwkeurig berekenen van het aantal benodigde beroepskrachten op de kinderopvang. Op deze manier kunt u de BKR foutloos berekenen.

Op zoek naar een kinderopvang?

Bent u op zoek naar een veilige omgeving voor uw kind? Een Kinderopvang Den Haag waar uw kind de juiste zorg en aandacht ontvangt? Kinderopvang Road2School hanteert kleine groepen om zo gemakkelijk aan de leidster kindratio voor de kinderopvang te voldoen. Alle kinderen krijgen genoeg aandacht en ieder kind is welkom. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang? 3

Andere berichten:

Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang? 4

Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang?

Wat is de wettelijke beroepskracht-kindratio voor de kinderopvang? 5

Wat is cognitieve ontwikkeling en hoe stimuleer je het?

Kind met speelgoed

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik in 2025?


Vacatures