Buiten de reguliere schooltijden op school blijven met andere kinderen? Ja, dat kan! De afkorting BSO staat voor buitenschoolse opvang. Dit is een vorm van kinderopvang voor basisschoolkinderen van 4 tot 12 jaar na school, op studiedagen en tijdens de schoolvakanties. Een BSO biedt kinderen een veilige en gezellige plek waar ze na een schooldag kunnen spelen en nieuwe dingen ontdekken. De meeste BSO’s zijn gekoppeld aan een basisschool en worden begeleid door pedagogische medewerkers. We vertellen u meer over deze vorm van kinderopvang.
Spelenderwijs leren na school
Na een schooldag hebben kinderen behoefte aan ontspanning, maar dat betekent niet dat ze stil hoeven te zitten. Op de BSO staat spelenderwijs leren centraal. Kinderen mogen hier zelf kiezen wat ze willen doen, of dit nu knutselen, buiten spelen, een spelletje of lezen is. Zo is er altijd ruimte voor eigen initiatief, creativiteit en ontdekking. Wat het belangrijkste verschil met school is? Niets moet en alles mag! De BSO is een plek waar kinderen zichzelf kunnen zijn en sociale vaardigheden ontwikkelen. Dit maakt de buitenschoolse kinderopvang een waardevolle aanvulling na een lange dag school.
Sommige kinderen komen één keer in de week, terwijl anderen meerdere dagen gebruikmaken van de opvang. Dit is helemaal afhankelijk van wat bij het kind en het gezin past. U kunt er in ieder geval op rekenen dat uw kind altijd wordt opgevangen in een vertrouwde omgeving met vaste begeleiders, zodat er een hechte band ontstaat waar het kind zich veilig voelt en zichzelf kan zijn, net als met hun juf of meester in de klas.
Wat zijn de voordelen van een BSO?
Voor werkende ouders is de BSO een praktische oplossing die helpt om werk en gezin te combineren, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de naschoolse uren. Maar niet alleen ouders ervaren gemak dankzij de BSO, ook voor kinderen zijn er veel voordelen:
- Veilige kinderopvang: uw kind is in goede handen, onder het toezicht van pedagogische begeleiders
- Structuur en regelmaat: de BSO sluit aan op het ritme van school
- Sociale ontwikkeling: kinderen leren omgaan met leeftijdsgenootjes buiten hun eigen klas, wat bijdraagt aan hun sociale ontwikkeling
- Balans tussen rust en uitdaging: er is ruimte voor ontspanning en activiteiten die kinderen op een speelse manier uitdagen
Welke activiteiten doen kinderen op de BSO?
Het leukste aan de BSO is dat geen dag hetzelfde is. Bij de meeste BSO’s worden de groepen afgestemd op de leeftijd en behoeften van de kinderen. U kunt onder andere denken aan creatieve activiteiten zoals het bouwen met blokken, knutselen of schilderen, sport en spel waar kinderen lekker spelen op het schoolplein en zelfs themagerichte projecten! Een week in het teken van bijvoorbeeld dieren, wetenschap of de natuur houdt kinderen betrokken, zodat ze met plezier naar de kinderopvang gaan.
Wat kost de BSO en heb ik recht op kindertoeslag?
De kosten van een BSO hangen af van het aantal dagen opvang per week en het uurtarief van de aanbieder. Gemiddeld ligt het tarief tussen de € 7 en € 10 per uur. Gelukkig kunt in de meeste gevallen gebruikmaken van kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is een bijdrage van de Belastingdienst die de kosten flink kan verlagen. Om erachter te komen of u recht heeft op toeslag en hoeveel dit is, kunt u op Toeslagen.nl van de Belastingdienst een eenvoudige proefberekening maken. Deze berekening neemt uw inkomen en het aantal kinderen mee als factoren om te bepalen op hoeveel toeslag u recht heeft.
Schrijf uw kind nu in!
Wilt u uw kind(eren) inschrijven voor onze buitenschoolse kinderopvang in Den Haag, Road2School? Vul dan ons online inschrijfformulier in! Wilt u een vrijblijvende rondleiding door onze BSO volgen? Dan kunt u ook dit formulier gebruiken, vervolgens nemen we contact met u op om een afspraak te plannen. We verwelkomen u graag bij onze BSO in Den Haag.